сряда, 3 октомври 2012 г.

Отглеждане - грижи

В природата червеите могат да живеят и хранят където и да е ,стига условията да са подходящи за това, но във фермите пространството е ограничено.
В природата смъртността им е доста голяма, във фермата това може да се предпази.
Целия жизнен цикъл на червея в леглото се осъществява на дълбочина най-много 25 см ( там се осъществява целия им житейски цикъл като хранене, размножаване , развитие, растеж и смърт).

Лумбрикофермите се изграждат на открито върху леко наклонени отцедливи терени с цел създаване на аеробни условия в лехите с червеите или на закрито. Червеите се отглеждат в легла. Няколко легла paзпoлoжени едно до друго образуват леха. Прието е едно легло да е широко 1 м., а дълго 2 м, тоест 2 кв.м. Дължината на лехата зависи от броят на леглата и терена с който разполагаме. Ние изработваме дървени лехи широки 1,5 метра или 2 в зависимост от зеблото (задължително да не е промазано) с което разполагаме и дълги около 30 м. По този начин лехата добива вид на корито и преминаваме към нейното захранване.
Поставяме около 10 см оборски тор, който задължително трябва да е с нормално рН. След това прибавяме червеите и общата дебелина достига 20 см.
За да се подържат 20 градуса температура и тъмнина, леглата трябва да се покрият с материя, която да ги предпазва от затопляне през лятото.
Червеите живеят и работят най-добре на тъмно при температура 20 градуса, затова леглата трябва да се покрият с материя, която да ги предпазва от затопляне през лятото .

Как да се грижите за тях?
Нека започнем с:
  1. Хранене
  2. Температура
  3. Реакция на средата
  4. Влажност
  5. Светлина
  6. Газове - Аерация
  7. Делене
  8. Зазимяване - Отзимяване

Няма коментари:

Публикуване на коментар