сряда, 3 октомври 2012 г.

Разделяне

 Деленето на леглата се прави на всеки 3 месеца ,защото броят на червеите е станал двойно по-голям.

Едно легло представлява площ от 2 кв.м, в която има 100 000 единици, трябва да има 60 000 единици големи червени червеи + 20 000 бели червейчета, излезли от коконата + 20 000 кокони, в които има яйца, от тях се излюпват младите червейчета. Ако това се има предвид, тогава за 3 месеца трябва да се очаква още едно ново поколение, така че в едно легло за 3 месеца ще има 200 000 единици. Толкова голям брой единици на толкова малка площ от 2 кв. м. не могат да живеят. За това се налага разделяне на леглата така, че от 1 легло се правят 2.


 1-ви начин
Разделянето се прави по следния начин - първо леглото с червеи се нахранва с органичен тор, като се поставя слой от 5 см. дебелина. За около 2 дни червеите от долния слой преминават в свежия нов слой. Рано сутрин захранката се вдига с вила от старото легло и се прехвърля в предварително подготвената нова леха, където вече има поставена органична материя с дебелина 10 см.  , върху която се слагат червеите, които се разделят. В старото легло останалият 1 кв. м. се преразпределя на цялата повърхност от 2 кв.м. и се оставя също 2 дни, за да преминат още червеи от долния слой. След други 2 дни слоят от 2 кв. м. се разделя отново на 2 половини, като едната се пренася в леглото, което е формирано при първото разделяне. По този начин от 1 легло се формират 2 нови легла.

2-ри начин 

Върху леглата разполагате парчета мрежа или касети за плодове с дупки. Зареждате навлажнена храна. След 3-10 дни там са преминали част от червеите. Премествате поставените касети/мрежа/ в новите гнезда.
Този процес се повтаря няколко пъти ако искаме да изваждаме готова тор. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар