петък, 5 октомври 2012 г.

Температура

 Червения калифорнийски червеи живее и работи най-добре на тъмно и е най-активен при 15-20°С.

За да се подържат 20 градуса температура и тъмнина , която дразни и убива червеите, както и за запазване на влагата и предпазване от висока температура е препоръчително лехите да се покриват през летният сезон. За целта могат да се използват рогозки от тръстика, черги, засенчващи мрежи и др.
Критична за тях е температурата над 35°С градуса, при която умират. При високи температурни стойности ,леглото трябва да се разхлажда чрез пръскане с вода, за да могат червеите да се хранят и живеят пълноценно.

Минималната температура, която червеите понасят, е 1°С. При ниски температури, каквито са през зимният сезон червеите се предпазват от студа ,като предварително в началото на ноември месец върху лехите се полага по-дебел слой с оборски тор (около 10 см) и лехите се покриват с полиетилен . Така положеният полиетилен се отваря 1-2 пъти при топло време през целият зимен сезон.  Под 0°С оцеляват само коконите.
 Важно е да се помни и фактът, че за разлика от другите червеи, Червените калифорнийски червеи не изпада летаргичен сън зимно време, освен ако температурите не са изключително ниски. Червеите се хранят и продължават умерено да се размножават.

Както по-високата температура ,така и по-ниската ги прави безплодни!

Няма коментари:

Публикуване на коментар