четвъртък, 27 септември 2012 г.

Къртица

Къртиците ВРАГ номер 1 !!!


Къртиците живеят под земята и червейте им е основната храна .
Къртиците са в състояние за кратко време да унищожат доста легла. Една къртица може за едно денонощие да изяде до 120 червея,като много бързо огладнява отново.



Как да се справим с тях !!!

Изграждането на лехи от бетон или друг твърд материал не е решение, защото изграждането на такава ферма излиза доста скъпо.
Добре е на дъното преди да се сложи платното да постелите защитна мрежа от пластмасова нишка или поцинкова тел ,също и сезаловите платна са доста надеждни за изграждането на леглата/лехите.

Добре е около леглата да е винаги почистено от треви .

Добре е да знаете ,че най-сигурният начин да се справите с тях са капаните. Къртиците винаги използват един и същи път за да достигнат целта си , и така трябва да поставяте капаните в тунела и да покриете мястото ,че да не прониква никаква светлина.
А как да намерите тунелите? 
Много лесно! Снабдете се с къс бастун с остър край ,който ще забодете през 8-10 см в кръг около съмнителното място.

Има и ултразвукови уреди за прогонване на къртици.Подземните гризачи имат лошо зрение,но за това природата ги е дарила с изключителен слух и чувствителност към вибрации.Подземните гризачи улавят звуковите и механични трептения под земята от голямо разстояние и тъй като това е за тях знак за опасност,напускат зоната,в която те се излъчват.

Не е желателно да се ползват химични средства срещу къртиците, тъй като могат да попаднат в леглата и да увредят червеите.







Няма коментари:

Публикуване на коментар