сряда, 26 септември 2012 г.

Технология за изграждане на леглата/лехите




1. Изравняваме и изчистваме терена, така че да се получи лек наклон 2-3% на пропусклива почва за да може при валеж водата да се отцежда. 


2. Къде да разположим леглата?

Месторазположението на вашите легла е от важно значение за неговото правилно функциониране.

На Земята
Трябва да бъде разположен директно на земята, в пряк досег с почвата, с цел да се улесни проникването на различни видове микроорганизми. Това, също така, улеснява достъпа на въздух и дренажа на излишната вода, които са важни елементи в правилното правене на компост.

По-добре на сянка
Препоръчително е да сложите компостера на сенчесто място, за да избегнете прекалено много слънчева светлина и да трябва да поливате компоста с вода.

3. Площта се размерва и маркира. Предварително си направете план на лист , как ще изглеждат лехите с леглата и пътеките.
      3.1. Първото което трябва да се има на предвид е , леглата   да се поставят в посока изток-запад за да се запасят от вятър.
      3.2. Второ , маркирането започва така :  сложете от четирите края на лехата по 1 колче и на тях опънете въженце, така по-правилно ще забиете колчетата.






4. За арматурата се използват акациеви колчета с размери (70х5,5х5,5). Забиват се през 50 см. на 20 см. дълбочина.







5. На колчетата се забива по 1 пирон и се опъва поцинкова тел която е 3 мм  около пироните. Тази тел ще носи платното и ще може да се фиксира.





6. На повърхността определена за лехи се поставя поцинкова защитна мрежа ( за защита от плъхове и къртици ) Защитната мрежа се поставя по дължина и по ширина на мястото определено за лехи.




7. Идва ред на поставянето на платното. Поставя се по дъното и по страните на леглото/лехата, така че да се получи корито , като на снимката. Страничната височина може да бъде 30 - 50 см. Когато се постави платното трябва да се има в предвид ,че страниците му трябва да се удвоят ,за да може да се отпуска и максимално да се предпази от накъсване.
Платното да е полипропиленов материал.


8. На дъното на леглото може да сложите навлажнено Велпапе.







9. Подложка - това е основата на леглото , слоя които се разстила в/у дъното на леглото/лехата, за да служи като подложка за населяването на червейте, а също така и това е тяхната храна.
 Поставяте червейте , а върху тях слагате отпадъците и още тор.

10. Добре е да поставите и защитна мрежа от птици.
Тази мрежа се поставя върху леглото/лехата и е от полипропиленово влакно със стабилизация срещу UV лъчи , а и ще намали нуждата от по - често поливане и в същото време ще предпазва от птици, които със сигурност ще се появят и ще почнат да се хранят с червей.

11. Добре е да помислите и за напоителната система. Състои се от PVC маркуч от тези които се използват за бяна.Не пречи да се използва и обикновен маркуч (гумен).А самите пръскалки - 2 бройки покриват 20м х 2м легло !
Има 2 вида напоителни с-ми.
Такива които наподобяват капки роса (капково) или такава която прави водата на почти на пара.
Маркуча е подвижен.Защото с времето нивото на леглото се вдига и така пръскачката не може да се използва ефективно.





Няма коментари:

Публикуване на коментар