вторник, 25 септември 2012 г.

История на биотор

Биотор , Биохумус , Вермикомпост или Лумбрикомпост всичко това са преработени органични отпадъци който се превръщат във висококачествен тор без мирис и със свойства, които подобряват почвата. 

От къде започва всичко?

Първата научна програма за получаване на Биотор от градински отпадъци започва през 1970 г. в Канада. В тази програма се характеризират различните червеи, които имат голямо значение за получаване на качествен Биотор.

А Италия е първата Европейска държава, в която започва да се развива това производство с индустриален капацитет. След години започва да изнася технология в Германия, Франция, а от 80-те години на миналия век и в страните от бившата Югославска федерация.
  
      В последно време усилено се разработват програми за получаване на Биотор-компост, получен от дейността на различни червеи, и използването му за органично наторяване. Това е твърде перспективен органичен материал по комплекс причини – по-малко обемен е, което го прави и икономически изгоден, по-бързо се получава в сравнение от добре разложения оборски тор, по-чист е от патогенни микроорганизми и паразити, по-богат е на хранителни макро-и микроелементи, на витамини, ензими, хормони и др. В много страни е добре организирано производството и реализирането му в земеделието.   

 В България отглеждането на лумбрикултурата в любителски ферми датира от 1996 год. Тогава е внесено малко количество от червените калифорнийски червеи (Lumbricus rubellus) от Република Македония. Другият вид червен калифорнийски червей – Eisenia foetida, не е разпространен в България.
      Постепенно отглеждането на лумбрикултурата намира голяма популярност в България. През последните две години в България се изградиха лумбрикоферми с промишлени капацитети. Те произвеждат големи количества Биотор, който е сериозна основа за развитието на биологичното земеделие в България.

Полезно в развитието на тази дейност е, че спомага  за опазването на околната среда, след химизация с индустриални замърсители.
      Червеният калифорнийски червей е селекция, получена по изкуствен път – многогодишни опити да се получи живот, който ще се размножава по-бързо, и ще произвежда биологичен продукт, който е хумусоподобен.
      При хранене на определени червеи (червените калифорнийски червеи и др.) с органични остатъци, те ги прекарват през храносмилателната си система като се преработват в хомогенен органичен материал. Той е богат на органични вещества, без миризма и се използва като органичен тор за наторяване. 

Като висококачествен органичен тор, биоторът намира широко приложение при всички земеделски култури. Подходящ е както за конвенционално така и за биологично земеделие.
Биоторът е одобрен за използване при биологичен начин на производство с Наредба № 15 от 3 август 1999 г. на Министерството на земеделието, горите и аграрната реформа, ДВ, бр. 75 и наредба № 22 от 4 юли 2001 г. на Министерството на земеделието, горите и аграрната реформа, ДВ бр. 68.

 Изводи на велики учени:

      Колкото е по-богато разнообразието и количеството на аеробните микроорганизми в състава на компостта, толкова е по-качествен хумусът (Биотора).                                              
      Почва, обогатена с компост наподобява на “гъба” – богата на въздушни пори, топлина и влага. При тези благоприятни условия успешно преживяват много микроорганизми, които с отделяните секрети и масата си подобряват хумусното състояние и плодородието на почвата.
      За да се образува при природни условия хумусен слой от 5 см според са необходими над 500 години, а според Benet – над 1000 години. Но ако се използва компост от червеи и други органични торове, този срок може значително да се съкрати.
      Според Ehrenfeld (1980) Биоторът предпазва “голата” почва от действието на преките слънчеви лъчи и силното изсушаване на повърхностните почвени слоеве.
      В изследванията си Carret (1981) установява, че Биоторът от говежди тор улеснява раздробяването и разлагането на растителните остатъци в почвата, подобрява въздушния и топлинен режим и увеличава противоерозионното действие на почвата.
      Професор Tsekos (1982) от Университета на Солун в монографията си “Биологични уроци” определя органичното вещество в почвата като сложно, феноменално природно образование, формирано от продължителното действие на микроорганизмите. Затова той препоръчва получаването на компост от червеи, за да се намали времето за получаването на висококачествен органичен материал за наторяване на почвата.
      Прекомерната употреба на минералните торове в земеделието според Mourcidis (1982), води до ускорение минерализацията и намаляване на органиката в почвата, което налага да се търсят начини за възстановяване на органичното вещество в почвата и в това отношение Биоторът се явява много подходящ субстрат.
      От експерименталните изследвания в Гърция (Еmanouille, 1987) е установено, че при продължително (над 30 години) използване на Биотор за органично торене на червени средиземноморски почви (коккинохома), количеството на хумуса се е увеличило с 21-36%, в зависимост от нормите на торене и степента на излужване или лесивиране на почвата.
      В книгата си “Компост” гръцкият учен Panagos (1999) отбелязва, че почвата е една сложна, открита, динамична система ,изпълнена с различни форми на живот, които се намират в постоянна зависимост и влияние, като клетките в живото тяло. От което стига до извода, че почвата представлява един сложен жив организъм. Ето защо, той препоръчва по-ускорено внедряване в земеделието на Биотор като важен фактор за подобряване на биологичната дейност в почвата.
      От изследванията на много научни институти в Германия (Ralf, 1989) е установено, че сега в земеделието много интензивно се използват пестициди и химични торове, в резултат на което много важни видове микроорганизми в почвата са унищожени. Посочвайки, че това е голяма опасност за планетата Земя – “екокатастрофа”, те призовават към незабавно органично торене на почвата, като много по-интензивно и мащабно се използва компост от червеи.

А какво всъщност е биоторът? 

Биоторът е органична, дребно гранулирана материя с тъмно кафяв цвят, произведен от червен калифорнийски червеи.
Съдържа големи количества азот, фосфор, калий, магнезий, калций и всички други полезни елементи, които са пъти по-високи, отколкото в най-богатата почва. Тези хранителни вещества са обвити във водоразтворима мембрана и се усвоят лесно от растенията.
 Биоторът подобрява структурата на почвата, растенията имат възможност да растат здрави и устойчиви на студ и суша. Изключително подходящ за рекултивиране на почви.
 
Може би вече знаете малко за това как растенията поемат вода с корените си и да направи своя собствена храна, използване на слънчева светлина, въздух, вода и хранителни вещества от Земята. Това позволява да живеят, растат и да се развиват!

Тор се отнася до продукти, добавени към почвата на растението (или понякога се пръска върху листата му), за които се предполага, че за да се гарантира ,че растението получава всички хранителни вещества и се нуждае, за да расте голямо и силено!
Торове често са наричани като "биологичен" или "неорганични". Органични торове обикновено са направени от естествени неща като компост , който е направен на естествено гниещи отпадъци, хранителни и други природни отпадъци. Неорганичен тор обикновено се прави от химическите процеси, които излагат някои от любимите хранителни вещества на растенията като калий, азот и фосфор в тор продукт.

Как се използва?

Предимства на Биотора

Защо да изберем Биотора пред химически и оборски торове?

Резултати от използването на Биотора

Дозировка и приложение

Няма коментари:

Публикуване на коментар